Nieuwsbrief oktober KBS De Martinus

Nieuwsbrief
U ontvangt ook dit schooljaar maandelijks een nieuwsbrief. In deze nieuwsbrief staat ook vaak informatie die door derden is aangeleverd. We kiezen ervoor deze teksten schuingedrukt te plaatsen zodat u kunt zien welke teksten van school zijn en welke van derden.

Kinderboekenweek 2019
De kinderboekenweek vindt dit jaar plaats van 2 t/m 13 oktober. Het thema is ‘Reis mee’. Op donderdag 2 oktober zullen we met alle kinderen de kinderboekenweek openen door een toneelstuk te spelen en gezamenlijk te dansen op het lied ‘Reis mee’ van Kinderen voor Kinderen. Daarnaast krijgt groep 7 bezoek van de auteur Martine Letterie en groep 4 gaat naar de bibliotheek om daar een bezoek te brengen aan de illustrator Natascha Stenvert. Op donderdag 17 oktober sluiten we de kinderboekenweek af met presentaties van werkstukken/verhalen/gedichten die in de groepen zijn gemaakt.

Ook wordt in de kinderboekenweek begonnen met de voorronde van de voorleeswedstrijd. De winnaars van de groepen 6 t/m 8 zullen op 7 november strijden voor de winst. De winnaar mag meedoen aan het kampioenschap van Losser.

Informatieavond groep 8
In de week van 11 november wordt er door het Twents Carmel College aan de Oranjestraat in het gebouw van het Carmel College een informatieavond georganiseerd voor de ouders van de leerlingen van groep 8. De ouders ontvangen hiervoor binnenkort een aparte uitnodiging.


Geslaagd!

Nancy Roozeboom heeft de tweejarige opleiding Pedagogisch Professional Kind en Educatie afgerond. Op 25 september heeft ze het diploma in ontvangst genomen. Wij willen Nancy hiermee feliciteren.

Kom speuren naar haaientanden in de bieb!
Omdat de Kinderboekenweek dit jaar 65 jaar is, gaan we dit vieren met een speurtocht in de bibliotheek. In het Kinderboekenweekgeschenk boek ‘Haaientanden’ probeert Atlanta van elf in 24 uur rond het IJsselmeer te fietsen. Opgeven kan niet, dan gaat alles mis. Wanneer ze net begonnen is knalt ze keihard tegen de fiets van Finley op. Hij is even oud als Atlanta en in zijn zak heeft hij een zakje met twee haaientanden.
Deze haaientanden staan voor geluk en vriendschap. Dat gelooft de moeder van Finley in het boek Haaientanden. Tijdens de Kinderboekenweek zijn in de bibliotheek Losser Kinderboekenweekgeschenken verstopt met daaraan vast een zakje met échte haaientanden! Wie is de beste speurder van Losser en weet deze Haaientanden te vinden? Kom maar speuren vanaf 2 oktober!

Luizencontrole
Vanaf de start van dit schooljaar hebben we ons beleid m.b.t. de luizencontrole aangepast. Er zal geen structurele controle meer georganiseerd worden door school.

We gaan er vanuit dat u als ouder/verzorger zelf controleert op hoofdluis. Als dat zo is, vragen we u dit te melden op school. Op dat moment zullen we een bericht sturen naar alle ouder(s)/verzorger(s) van die betreffende groepen. Op die manier hopen we samen te zorgen voor zo weinig mogelijk luizen op school.

Even voorstellen
Mijn naam is Maaike Welpelo en ik ben sinds begin dit schooljaar voorzitter van de MR van de Martinus. Ik ben getrouwd met Patrick en moeder van Lieke (groep 8), Thijs (groep 6) en Stijn (groep 4). Ik ben voorzitter van de MR geworden omdat ik het leuk vind om mee te denken over hoe we alle kinderen een mooie en leerzame tijd op de Martinus kunnen geven. Daarnaast vind ik het interessant om een kijkje achter de schermen te krijgen van de school waar we elke dag onze kinderen naartoe brengen.

In het dagelijks leven werk ik als senior onderzoeker bij Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) waar ik leiding mag geven aan een groep onderzoekers die zich bezig houden met onderzoek naar gynaecologische kankers. In mijn vrije tijd volleybal ik graag en ben ik trainer van de Cool Moves Volley groep (volleybalsters/volleyballers in de leeftijd 6-11 jaar) van Volley ’68.

Mochten jullie vragen hebben, mail (mrmartinus@skolo.nl) dan gerust.

Veiligheidshesjes voor alle Losserse basisscholen

2.000 leerlingen van 12 Losserse basisscholen kunnen vanaf nu zichtbaar en veilig aan het verkeer deelnemen door Veiligheidshesjes-campagne. De gezamenlijke verkeersouders van de Losserse basisscholen zijn deze campagne gestart als reactie op de toename van het aantal kinderen, dat betrokken is bij verkeersongevallen. Een reden voor deze toename is dat kinderen niet altijd goed zichtbaar zijn. Het doel van de campagne is om kinderen en ouders te stimuleren om de veiligheidshesjes ook buiten de schooluren te dragen. De gemeente Losser steunt dit initiatief en schenkt veiligheidshesjes aan alle kinderen in het basisonderwijs.
Wethouder Anja Prins gaf op woensdag 28 augustus bij basisschool De Verrekijker, het officiële startsein voor de Veiligheidshesjes-campagne. Op 4 september werden de verkeershesjes feestelijk uitgedeeld aan alle leerlingen van onze school.
Tijdens schoolactiviteiten is het dragen van de veiligheidshesjes door leerlingen een bekend beeld. Daarbuiten nog niet en dat willen de verkeersouders graag veranderen. Veiligheidshesjes maken wel degelijk het verschil in het verkeer. Zonder hesje is de zichtbaarheid van een fietser of voetganger 20 tot 50 meter. Mét een hesje is dat meer dan 200 meter. Veiligheidshesjes zorgen ervoor dat kinderen beter zichtbaar zijn en veiliger kunnen oversteken dan zonder veiligheidshesjes. Ook het spelen in de buurt van een doorgaande weg is veel veiliger met veiligheidshesjes.
Wethouder Anja Prins: “In de gemeente Losser hebben we verkeersveiligheid hoog in het vaandel. In samenwerking met de verkeersouders van alle basisscholen is dit project dan ook met veel enthousiasme opgepakt. Naast het jaarlijks aangeboden programma van onder andere ANWB Streetwise en het praktisch verkeersexamen, willen we ook door het aanbieden van veiligheidshesjes, de kinderen (en ouders!) bewuster maken van de risico’s in het verkeer. Zeker bij ochtend- of avondschemering, wanneer kinderen op weg naar school of naar huis zijn, zorgen veiligheidshesjes voor een enorm verschil in zichtbaarheid.”

Even voorstellen

Graag zou ik mij even willen voorstellen.

Mijn naam is Thomas Groeneveld, 25 jaar en woon in Denekamp. Zelf heb ik altijd volleybal gespeeld, maar ben momenteel bezig met fitnessen. Naast het sporten vind ik het erg leuk om te lezen, films/series kijken, wandelen of creatief bezig te zijn met het ontwerpen van nieuwe beweegactiviteiten.
Afgelopen jaar ben ik werkzaam geweest als gymdocent, rondom Enschede, via de stichting Consent. Nu sta ik voor een nieuwe uitdaging. Dit schooljaar zal ik starten als combinatiefunctionaris in Losser en Overdinkel. Vanuit die functie geef ik de gymlessen van groep 3 t/m 8 op De Martinus.
Ik kijk ernaar uit om aan de slag te gaan en het plezier in bewegen naar voren te laten komen! Hopelijk maken we er samen een gezellige en leerzame tijd van. Mochten jullie vragen voor mij hebben, neem gerust contact met mij op.

Tot snel!

Parkeren aan de Keizerskroon
In de afgelopen weken hebben we gemerkt dat er onduidelijkheid is m.b.t. de regels rondom het parkeren aan de Keizerskroon. Rondom school zijn er enkele gedeelten met een witte lijn aangegeven waar een Kiss & Ride strook is. Bij deze lijn mogen kinderen in- en uit de auto stappen. Een discussiepunt is vaak de tijdsduur die hiermee is gemoeid. We hebben specifiek navraag gedaan naar de regels om onduidelijkheid te voorkomen.

De volgende uitgangspunten worden door de handhavers aangehouden:
Wanneer een ouder het kind zelf naar school brengt is er geen sprake van in- en uitstappen. Hierbij wordt dan feitelijk de auto geparkeerd en is het niet zichtbaar dat hier sprake is van in- en uitstappen. Een Kiss & Ride strook is dus in feite een parkeerverbod en bij deze strook mogen de kinderen alleen in- en uitstappen.
Daarnaast zien we dat veel mensen parkeren aan de Hooimaatweg. Dit is niet toegestaan. Dit is een doodlopende straat, alleen toegankelijk voor aanwonenden.

Het is vervelend dat er onduidelijkheid was en hopen dat bovenstaande uitleg meer duidelijkheid geeft over de regels rondom het halen en brengen van de kinderen.

Studiedag maandag 28 oktober, alle leerlingen vrij
Op maandag 28 oktober is er een studiedag voor ons team. Alle leerlingen zijn deze dag vrij.

Juf Ansjelien Steffens 25 jaar in het onderwijs

Op 5 september vierde Ansjelien Steffens dat ze 25 jaar in het onderwijs werkzaam is. Sinds 1994 werkt ze op De Martinus. In de eerste jaren werkte ze als groepsleerkracht, daarna als IB-er en als adjunct-directeur.
We hebben Ansjelien op deze dag samen met de kinderen en collegae in het zonnetje gezet. Namens de kinderen kreeg ze een mooi cadeau aangeboden.

Opgave Eerste heilige Communie
De weken na de Herfstvakantie bezoekt pastor Carla Berbée een aantal groepen vier van katholieke basisscholen in Losser, Lonneker en Overdinkel om kinderen te vertellen over de voorbereiding op de Eerste heilige Communie. Alle kinderen krijgen een brief mee naar huis met een uitnodiging om zich op te geven voor de vieringen. De voorbereiding gebeurt deels op school, deels thuis én in de parochie. Via de mail communie@mariavlucht.nl kunt u uw zoon of dochter opgeven tot uiterlijk 17 november. Aanmeldingsformulieren zijn desgewenst te verkrijgen via het centraal secretariaat. De startavonden voor de ouders vinden plaats op maandagavond 20 januari in Losser, op donderdagavond 16 januari in Lonneker en op wpensdagavond 15 januari Overdinkel. Meer informatie vindt u op onze website www.mariavlucht.nl onder ‘sacramenten’. Glanerbrug volgt dit jaar een eigen traject binnen de parochie. We zien ernaar uit onze kinderen een mooie geloofservaring mee te geven.

Namens de werkgroep Eerste heilige Communie Maria Vlucht,
pastoraal werkers Frank de Heus en Carla Berbée

Afscheid Rens van Benthem

Tijdens de kampdagen van groep 8 heeft Rens van Benthem (combinatiefunctionaris sport) afscheid genomen. Namens alle scholen van onze stichting kreeg Rens een afscheidscadeau aangeboden. We wensen Rens veel succes bij zijn nieuwe baan in Zwolle.

Even voorstellen
Mijn naam is Maud Lansink en ik ben 16 jaar. Ik zit nu in het eerste jaar van de opleiding onderwijsassistent. Ik kom stage lopen op de maandag en dinsdag in groep 1a. Ik zal kort wat over mezelf vertellen. Ik ben 16 jaar en woon in Overdinkel, mijn eigen basisschool was de Pax Christi in Overdinkel, toen ben ik naar het Twents Carmel College in Losser gegaan. Daarna heb ik 4 jaar op school gezeten en mijn VMBO diploma behaald. En nu zit ik in Almelo op school, en doe de opleiding onderwijsassistent. Naast school heb ik ook hobby’s en dat zijn; handbal, sportschool en ik vind het erg leuk om met vriendinnen af te spreken. Ik werk bij Paraat supermarkt in Overdinkel maar omdat ik lange dagen maak op school werk ik daar nu nog alleen in het weekend. Zie jullie op school!

Even voorstellen
Hallo De Martinus! Mijn naam is Cas Luijerink, ik ben 17 jaar en mag dit schooljaar bij groep 6 stagelopen. Ik doe nu de opleiding onderwijsassistent dit is mijn 1e jaar, mijn hobby’s zijn voetballen en gamen ook werk ik bij mijn oom. Vroeger heb ik op de basisschool de Basis gezeten en daarna op de Verrekijker omdat de Basis en de Marke samen gingen. Na de basisschool ging ik 2 jaar naar Twents Carmel College in Losser en mijn laatste 2 jaar zat ik Twents Carmel College Potskamp. Nu weten jullie wat meer over mij en ik zie jullie op school!

Even voorstellen
Hallo allemaal! Mijn naam is Myrthe Baalhuis, 18 jaar en ik woon in Losser.
Ik zit in mijn 1e jaar van de opleiding onderwijsassistent en volg deze opleiding op het ROC in Almelo.
Het komende schooljaar ga ik stagelopen op de maandag & dinsdag in groep 2 bij Marloes & Elena.
In mijn vrije tijd vind ik het erg leuk om naar FC Twente te gaan, ik heb een jaarkaart dus ben er elke thuiswedstrijd te vinden. Verder vind ik zingen ook erg leuk om te doen, 3 jaar geleden heb ik meegedaan aan Kinderen Voor Kinderen en The Voice Kids, dit was een super leuke ervaring! Ik heb erg veel zin in het komende schooljaar !

Groetjes Myrthe

Culturele voorstellingen en projecten:

Fietscontrole groep 3 t/m 8
Op woensdag 2 oktober worden de fietsen van de leerlingen van groep 3 t/m 8 gecontroleerd. We vragen de leerlingen om op deze ochtend de fiets mee te nemen naar school.

Auteur in groep 7
Auteur Martine Letterie komt, in het kader van de Kinderboekenweek, op maandag 30 september op bezoek in groep 7.

Illustrator in groep 4
Op dinsdag 8 oktober maken de kinderen van groep 4, in het kader van de Kinderboekenweek, kennis met de illustrator Natascha Stenvert.

Kijken naar het Centrum Plan Losser
Op donderdag 10 oktober gaan de leerlingen van groep 5 en 6 een kijkje nemen bij het Centrum Plan Losser.

Schoolschaatsen groep 6 en 7
Om het schaatsen van de schooljeugd te bevorderen gaan de leerlingen van de groepen 6 en 7 deelnemen aan een viertal schaatslessen. Data waarop de leerlingen van de groepen 6 en 7 gaan schaatsen: dinsdag 5, 12, 19 en 26 november.
Bij de schaatslessen zijn de kinderen verplicht een muts en handschoenen te dragen.

Dansen in groep 2
Op dinsdag 15 oktober komt Toos Benneker van dansschool Fit en Fun uit Oldenzaal een dansles geven in groep 2.

Voorstelling Bangedierenbos
Op donderdag 17 oktober gaan de leerlingen van groep 3 en 4 naar ’t Lossers Hoes om te kijken naar de voorstelling Bangedierenbos door jeugdtheater Sonnevanck.

Groep 8 naar Risk Factory
De leerlingen van groep 8 gaan op dinsdag 29 oktober op bezoek bij de Risk Factory. De Risk Factory is een veiligheidseducatiecentrum op de vliegbasis Twente, waar de leerlingen veiligheidsbewuster worden gemaakt. De kinderen worden met een bus gehaald en gebracht naar de vliegbasis.

Data en kalender oktober en november

Woensdag 2 oktober:
Opening Kinderboekenweek
Fietscontrole groep 3 t/m 8

Maandag 7 oktober:
Vergadering GMR om 20.00 uur

Dinsdag 8 oktober:
Bezoek illustrator Natascha Stenvert in groep 4
Vergadering OR/MR/school om 19.00 uur

Woensdag 9 oktober
Oud Papier

Donderdag 17 oktober
Voorstelling Bangedierenbos voor groep 3 en 4

Maandag 21 oktober t/m vrijdag 25 oktober:
Herfstvakantie

Maandag 28 oktober
Studiedag team, alle leerlingen vrij

Dinsdag 29 oktober
Groep 8 naar de Risk Factory
Vergadering MR om 19.00 uur

Dinsdag 5 november
Schoolschaatsen groep 6 en 7

Donderdag 7 november
Bezoek groep 5 voorstelling MOMO en de tijdspaarders

Dinsdag 12 november
Schoolschaatsen groep 6 en 7
Vergadering Ouderraad om 20.00 uur

Dinsdag 19 november
Schoolschaatsen groep 6 en 7

Maandag 25 november
Vergadering GMR om 20.00 uur

Dinsdag 26 november
Schoolschaatsen voor groep 6 en 7
10-minutengesprekken

Donderdag 28 november
10-minutengesprekken