Nieuwsbrief november Katholieke Basisschool De Martinus

Schoolnaamfeest

Op donderdag 8 november vieren we op onze basisschool het schoolnaamfeest. Hieronder vindt u informatie over de activiteiten die op deze zullen plaatsvinden. We willen u hierbij van harte uitnodigen!

‘s Ochtends om 9.45 uur zal er in de hal van onze school een samenkomst zijn waarin we samen met de leerlingen, het team, ouders en andere belangstellenden het schoolnaamfeest vieren. Aansluitend gaan de kinderen buitenspelen en nodigen we ouders en andere belangstellenden uit voor een kop koffie.

Samen delen, inzamelingsactie voor de ‘Verjaardagsbox-Losser’

Maarten was de zoon van een rijke koopman. Lang geleden was hij soldaat in het Romeinse leger. Op een dag reed Maarten met een groepje soldaten naar een grote stad. Het was koud en mistig. Maarten had zijn lange mantel goed om zich heen geslagen. Zo had hij het heerlijk warm. Ze hadden haast, want ze wilden voor donker binnen de stadsmuren zijn.

 Toen ze bij de stadspoort aankwamen, stapte er plotseling een arme man op hem af. Hij had geen schoenen, geen jas en geen sokken aan, Je kon aan hem zien dat hij het erg koud had. “Wat is er met jou aan de hand?” vroeg Maarten. ‘Ach”, rilde de man, “ik heb het koud en ik heb zo’n honger”. Maarten dacht even na. Hij zou zijn mantel wel willen geven. Maar in die tijd mochten soldaten zonder mantel de stadspoort niet in. De mantel hoorde bij hun uniform. Wat moest Maarten nu doen? Hij kon die arme man daar toch niet zo maar laten staan?

 Plotseling kreeg hij een goed idee. “Ik geef hem de helft van mijn mantel. Dan kan ik de andere helft omgeslagen houden!” Hij deed zijn mantel af. Trok zijn zwaard en hakte de mantel in twee stukken. Eén stuk gaf hij aan de arme man. En één stuk sloeg hij zelf om zijn schouders. Daarna pakte hij zijn geldbuidel en gaf de man wat geld. De arme man was erg blij. Nu had hij een mantel tegen de kou en wat geld om eten te kopen. Hij bedankte Maarten en vertrok. En Maarten? Die reed daarna tevreden met zijn soldaten de stad binnen. Het verhaal van Maarten en de arme man is een oud verhaal. Maarten is door zijn goede daad door de katholieke kerk Heilig gemaakt. Daarom staat nu voor zijn naam het woordje Sint. Omdat onze school de naam van Sint Martinus draagt, vieren we elk jaar, rondom 11 november, het schoolnaamfeest.

 

Kijkend naar het verhaal van Sint Martinus, die zijn mantel deelde, willen wij ook met anderen delen. Dit jaar kiezen we ervoor om een inzamelingsactie te houden die ten goede komt aan de ‘Verjaardagsbox-Losser’. Het idee is om op donderdag 8 november met de kinderen versierde verjaardagboxen te maken. Om deze boxen te vullen, vragen we ieder kind om voor 7 november zelf iets mee te nemen dat niet wordt gebruikt of gemist kan worden. Denk hierbij aan een knuffel, een spelletje, potloden etc.

Kort samengevat:

  • Ieder kind neemt voor 7 november een kleinigheid mee naar school. Dit presentje moet aan de volgende voorwaarden voldoen:
  • in een schoenendoos passen,
  • niet gebruikt zijn of zo goed als nieuw,
  • geschikt zijn voor een kind in de basisschool-leeftijd,
  • het liefst iets dat niet speciaal gekocht wordt voor deze activiteit, maar gemist kan worden.
  • Op donderdagmiddag 8 november worden in de groepen de boxen (schoenendozen) versierd en vervolgens gevuld met de presentjes.
  • Aan het eind van deze middag worden de verjaardagboxen aangeboden en in ontvangst genomen door de ‘Verjaardagsbox-Losser’.

 

Aanmelding nieuwe leerlingen

We willen vragen om kinderen, die voor 1 oktober 2019 vier jaar worden, aan te melden. Mocht u ouders kennen die kinderen in die leeftijd hebben en die zich op onze school willen aanmelden, wilt u hen dan vriendelijk vragen om een afspraak met ons te maken.

 

Studiedag 14 november, alle leerlingen vrij

Op woensdag 14 november is er een studiedag voor de leerkrachten. Alle leerlingen zijn op deze dag vrij.

 

Geboren

Op 5 oktober is Saar geboren. Wij feliciteren juf Laura, Jelle en Yara met de geboorte van hun dochter en zusje.

 

Greune Deal

Op 10 oktober 2018, de Dag van de Duurzaamheid, werden in de gemeente Losser de eerste ‘Greune Deals’ ondertekend tussen de basisscholen en de gemeente Losser. Via de Greune Deals gaan de basisscholen en de gemeente samenwerken voor een duurzaam Losser in 2040.

Wethouder Marcel Wildschut: “In de Greune Deal leggen we vast dat medewerkers en leerlingen van een school zich samen inzetten om 10% te gaan besparen op het energieverbruik van hun school en bewust omgaan met afval. Een besparing van 10% op energie leidt tot al snel tot een kostenbesparing van bijna 20.000 euro. Ook vind ik het belangrijk dat kinderen leren bewust om te gaan met energie. Tijdens de Greune Deal ondertekening heb ik al heel veel goede ideeën van de aanwezige kinderen gehoord: de verwarming iets lager, deuren sluiten en auto’s laten rijden op zonne-energie. Hartstikke goede ideeën!”

De scholieren zelf zijn aan zet! Ze worden eigenaar van de energierekening van hun school en proberen op hun eigen manier duurzaamheid op school, in de omgeving én thuis te stimuleren. In ruil daarvoor biedt de gemeente Losser energiemonitoring, een energiescan én een optimalisatie van de energie-instellingen aan. De gemeente biedt de scholen aan om gebruik te maken van de Energy Challenges. De Energy Challenges is een scholenwedstrijd waarbij scholen tegen elkaar strijden vóór duurzaamheid. Leerlingen organiseren met de Energy Challenges een duurzaamheidscampagne op school om zo leraren en medeleerlingen bewust te maken van energiebesparing en afvalscheiding. Aan deze challenge doen we als school mee. Hoe dit verder wordt vormgegeven zullen we in een van de volgende nieuwsbrieven laten weten.

 

Groepsbezetting groep 4

Juf Simone Hilberink is ziek. In de komende periode zal juf Jente Boekee (invalster) op de donderdagen en vrijdagen lesgeven in groep 4.

 

Even voorstellen

Hoi ik ben Yara. Ik ben 16 jaar en woon in Losser. Mijn hobby is dansen. Ik loop dit aankomende jaar stage in groep 7 op de woensdag en de donderdag. Ik ben begonnen aan de opleiding onderwijsassistent en zit nu in mijn eerste jaar. Als ik klaar ben met deze opleiding wil ik graag naar de pabo. Ik hoop dat ik met veel plezier mijn stage hier op basisschool De Martinus kan uitvoeren.

  

Hallo, mijn naam is Koen Olde Heuvel, ik ben 20 jaar oud. Ik zit momenteel in het eerste jaar van de academische pabo in Deventer. Voor mijn opleiding loop ik sinds enkele weken stage in groep 8. Het komende jaar zal ik iedere donderdag op de Martinus te vinden zijn. Sommigen van u zullen mij al kennen van de scouting, iedere zaterdag ben ik namelijk te vinden in de Zandbergen als leiding van de welpenspeltak van de Teylersgroep. Als u nog vragen heeft mag u mij altijd aanspreken op het schoolplein. Ik heb in ieder geval veel zin in het aankomende schooljaar!

 

Mijn naam is Noah Timmermans, ik ben 18 jaar oud en woon samen met mijn broer en mijn 2 honden (labradors) bij mijn ouders in Losser. Ik doe de opleiding onderwijsassistent en zit nu in mijn 3e jaar, dit is ook mijn laatste jaar. Ik loop stage in groep 2 bij Juf Marloes. Mijn grootste passie is handbal, ik speel bij DSVD in Deurningen. Daarnaast houd ik ook van vakantie en uitgaan met mijn vriendinnen. Ik ga er samen met Marloes een fijn jaar van maken.

 

Mijn naam is Anne de Bruin, ik ben 16 jaar oud en ik woon in Losser met mijn ouders en mijn hamster Miep. Vorig jaar heb ik mijn diploma gehaald op het Twents Carmel College op TL niveau in Losser. Op dit moment zit ik op het ROC Almelo en volg ik de opleiding onderwijsassistent niveau 4 leerjaar 1. Op maandag en dinsdag loop ik stage op basisschool De Martinus en soms heb ik een stage week. Ik vind het super leuk. 

 

Culturele voorstellingen en projecten

Workshop voor groep 5 en 6

Op vrijdag 9 november zullen de leerlingen van groep 5 en 6 deelnemen aan de muziekworkshop ‘Vette beats maken’. Deze workshop wordt op onze basisschool georganiseerd.

‘Duik er eens in’ voor groep 5 en 6

Op maandag 12 november wordt door de Gemeente Losser, in samenwerking met de Zwemclub Losser, aan de leerlingen van groep 5 en 6 een zwemactiviteit aangeboden. Tijdens deze activiteit maken de kinderen kennis met diverse wateractiviteiten.

We vragen de kinderen van groep 5 om die dag om 8.30 uur op de fiets bij het zwembad te komen en daarbij de zwemspullen mee te nemen. De kinderen van groep 6 vragen we deze dag op de fiets naar school te komen en de zwemspullen mee te nemen!

Workshop dans voor groep 3 en 4

Op dinsdag 13 november zullen de leerlingen van groep 3 en 4 deelnemen aan de workshop ‘dans emoties’. De workshop zal op onze basisschool plaatsvinden.

Dansvoorstelling voor groep 7 en 8

Op donderdag 15 november gaan de leerlingen van groep 7 en 8 naar de muziekschool Losser om te kijken en luisteren naar de voorstelling ‘Zandverhalen, het geheim van Kaidara’.

Groep 8 naar Risk Factory

De leerlingen van groep 8 gaan op donderdag 22 november op bezoek bij de Risk Factory. De Risk Factory is een veiligheidseducatiecentrum op de vliegbasis Twente, waar de leerlingen veiligheidsbewuster worden gemaakt. De kinderen worden met een bus gehaald en gebracht naar de vliegbasis.

Schoolschaatsen groep 6 en 7

Om het schaatsen van de schooljeugd te bevorderen gaan de leerlingen van de groepen 6 en 7 deelnemen aan een viertal schaatslessen. Data waarop deze leerlingen gaan schaatsen: dinsdag 6, 13, 20 en 27 november. Bij de schaatslessen zijn de kinderen verplicht een muts en handschoenen te dragen. Via de leerkrachten hebben alle ouders nadere informatie ontvangen over de organisatie rondom het schoolschaatsen. De lessen worden mogelijk gemaakt door een bijdrage van de gemeente Losser en door de Ouderraad van onze school (strooizoutactie). We willen de vele ouders, die zich hebben aangemeld om mee te rijden naar de ijsbaan, alvast hartelijk bedanken. Zonder jullie inzet kunnen we deze activiteit niet aanbieden.

 

“Sinte Marten voggelken….”

“Sint Maarten, Sint Maarten, de koeien…”

De kinderen van de groepen 1 t/m 6 worden op zaterdagmiddag 10 november om 14.00 uur uitgenodigd in de H. Maria Geboortekerk. St. Maarten zal er dan ook zijn. Hij vertelt zijn verhaal over het delen van de jas/mantel. De kinderen zingen uiteraard dat mooie lied voor hem. Dan gaan ze samen in optocht door het dorp. Op 10 plekken wordt snoep uitgedeeld. Want delen dat deed St. Maarten ook. We sluiten af bij ’t Lossers Hoes.

Martinikeerlkes, Oranje Comité, Ondernemers Losser, Gemeente Losser en Geloofsgemeenschap Katholiek Losser.

 

Gezinsviering

Op zondag 11 november is er om 9.00 uur in de H. Maria Geboorte kerk een gezinsviering met als thema: Martinus. Na afloop van de viering is er een lampionoptocht in de kerk.

In de kerk zijn lampions aanwezig voor de kinderen.

 

Data en kalender november en december

 Dinsdag 6 november

Schoolschaatsen groep 6 en 7

Informatieavond Twents Carmel College voor ouders van de leerlingen van groep 8

Donderdag 8 november

Schoolnaamfeest

Vrijdag 9 november

Workshop Vette beats voor groep 5 en 6

Voorleeswedstrijd basisschool de Martinus groep 5,6,7 en 8

Maandag 12 november

‘Duik er eens in’ voor groep 5 en 6

Dinsdag 13 november

Schoolschaatsen groep 6 en 7

Workshop Dans emoties voor groep 3 en 4

Vergadering Ouderraad om 20.00 uur

Woensdag 14 november

Alle leerlingen vrij (studiedag team De Martinus)

Oud Papier

Donderdag 15 november

Voorstelling ‘Zandverhalen, het geheim van Kaidara’ voor groep 7 en 8

Maandag 19 november

10-minutengesprekken

Dinsdag 20 november

Schoolschaatsen voor groep 6 en 7

Donderdag 22 november

Bezoek aan de Risk-factory voor groep 8

10-minutengesprekken

Dinsdag 27 november

Schoolschaatsen voor groep 6 en 7

Vergadering GMR om 20.00 uur

Woensdag 5 december:

Sinterklaasfeest op school

 Maandag 10 december

Vergadering MR om 19.00 uur

 Woensdag 12 december:

Oud Papier

Donderdag 20 december:

Kerstviering in de kerk en kerstbuffet op school (17.00 – 19.00 uur)

Maandag 24 december t/m vrijdag 4 januari:

Kerstvakantie

Donderdag 27 december en vrijdag 28 december:

Kersthandbaltoernooi voor groep 8